Joel Malmqvist gör mig lycklig

Via bloggen Paradigm ser jag ord av Joel Malmqvist som är som ljuv musik för en röd-grön själ. Så här skriver han:
"Men redan nu bör vi kunna dra slutsatsen är ekonomisk tillväxt inte kan vara det enda måttet på ett lands framgång. I valet mellan högre tillväxt och längre arbetsdagar, större ojämlikhet och försämrad anställningstrygghet är det inte alls säkert att tillväxt är att föredra."

Detta är ganska långt ifrån de tonlägen man annars hör från Socialdemokratiskt håll, i synnerhet på kommun och landstingsnivå, där TILLVÄXT TILLVÄXT upprepas som ett mantra.

Orden från Malmqvist är tvärtom en mycket bra plattform för ett utökat samarbete med miljöpartiet, där andra värden än ekonomisk tillväxt kan få plats.

Slutsatsen drar Malmqvist från den allt mer uppmärksammade lyckoforskningen och den engelske forskaren Layard. Jag är inte odelat positiv till att använda lycka som ett centralt politiskt begrepp, utan tror att det rymmer en inte ansenlig portion av risker. Malmqvist själv nämner de konservativa konsekvenserna. Kopplat till detta finns också väl så evolutions-biologistiska drag för att en mer radikal själ kan få gåshud.

Smm utlovat kommer i framtiden en mer genomträngande analys av lyckoforskningen och politiken. på denna blogg. Poängen här är att uppmärksamma det lovvärda steget att inte ha ekonomisk tillväxt både som det allena saliggörande medlet och det ultimala målet.

Det om något gör i alla fall mig lycklig....

Andra bloggar intressant om: lycka, lyckoforskning, tillväxt, socialdemokraterna, politik, Joel Malmqvist, röd-grönt samarbete

Relevant grön länk: Strötankar och Sentenser

Kommentarer
Postat av: Paradigm

Det låter som att du tänker använda den här forskningen när den stöder din uppfattning och ignorera den annars.

2007-08-24 @ 12:34:51
URL: http://paradigmo.wordpress.com/
Postat av: Joakim Hörsing

Vad jag vänder mig mot är att man använder sig av lycka som ett centralt politiskt begrepp, t.om det enda begreppet enligt vissa, inte minst miljöpartister. Av detta följer inte att man inte kan använda sig av lyckoforskningen liksom annan forskning när man drar sina politiska slutsatser om hur samhället borde organiseras. En aspekt av tillväxtbegreppet är just att det framstått som det enda värdet i solitärt majestät. Jag tror att en ideologisk värdegrund mår bästa av att vara komplex och bestå av ett antal värden och principer. Poängen här vara tt uppmärksamma att tillväxtkritiken nu börjar synas inom S-leden.

2007-08-24 @ 13:20:56
Postat av: Paradigm

Jo, det är ju många parametrar som är intressanta. Meningsfullhet, långsiktighet och så vidare. Även om jag är tror att de flesta mixar av sådana utgångspunkter kommer att ge stöd åt vissa konservativa idéer - som familjens, lokalsamhällets och andra naturliga gemenskapers betydelse.

2007-08-24 @ 19:00:54
URL: http://paradigmo.wordpress.com/
Postat av: jimmy

Ser fram emot det utlovade inlägget! Lyckoforskningen kan nog vara användbar, tror jag till skillnad från de flesta kommentatorer på min blogg, men jag håller med dig om att det finns risk att krama ihjäl den - inte minst från miljöpartistiskt håll.
Håller med dig också angående Joel Malmqvist, har du förresten sett vad han skrivit om allemansrätten och funktionssocialism?

2007-08-28 @ 22:01:20
URL: http://jimpan.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0