Problemet med Sverigedmokraterna: några lösningar

I den senaste Sifo-undersökningen går Sverigedemokraterna framåt i väljarstöd och närmar sig hotfullt riksdagsspärren. Visserligen är det antagligen som bloggen Svensson säger, att det är ett större steg att verkligen rösta på Sd än att säga att man ska göra det. Fast även detta säger något, nämligen om ett groende missnöje och en ökad känsla av utanförskap, en situation som "kräver" att man provocerar de etablerade partierna.

Som jag sa i ett tidigare inlägg så är inte det största problemet att de kommer över riksdagsspärrar eller kommer in i fullmäktigeförsamlingar. Det är sällan de kan göra så mycket av sina mandat. Det stora problemet är dels att folk verkligen blir mer främlingsfientliga, dels att fler och fler upplever utanförskap och inte känner att partierna levererar.

En del av lösningen tror jag ligger i att politiken på olika sätt måste krypa närmare människorna och bli en mer verksam del av människans liv och vardag. Detta kan ske genom olika typer av rådsslag och medborgarpaneler, men också genom en kontinuerlig förbättrad dialog med medborgarna. De politiska processerna inom kommuner och landsting måste bli transparenta, begripliga och tydliga och skapa legitimitet.

En annan dela av lösningen, som naturligtvis hänger ihop med den fösta, är att ekonomin blir mer lokal och regional. Lite av en Gnosjö-anda, där folk och företag hjälper och stöttar varandra och där man känner ett större ansvar för den plats där man befinner sig. I detta ligger idéer om regionala investeringsfonder, bättre förutsättningar för kooperativ och tankar kring social ekonomi.

Dessa två lösningar syftar till att stärka människan som individ och ge en känsla av mening och sammanhang, snarare än en känsla av utanförskap.

Det finns även andra bitar som ytterligare krävs för att inte ett sådant samhälle ska bli inåtvänt och självgott. Många kontaktytor gentemot omvärlden kan måste till för att även sätta lokalsamhället i sitt globala sammanhang. En skola för alla, där alla typer av människor möts och där grundläggande värderingar ingår som en given bas har också sin plats. Där kan tolerans och respekten för alla människors lika värde finna sin rot och sin näring.

Andra bloggar intressant om: sifo, opinionsundersökningar, sverigedemokraterna, främlingsfientlighet, rasism, demokrati, lokal ekonomi, kooperativ, tolerans, skola, politik

Relevant grön länk: Rasmus blogg

Kommentarer
Postat av: thegumtreeman

Jag håller med dig men dock anser jag att istället för att bemöta SD med flummiga tal om solidaritet, lika värden, öppenhet måste SD bemötas med konkreta frågor som avslöjar deras vanföreställning och visar hur otäckt detta parti egentligen är:
Tror SD att Sverige kan bli en muslimsk stat om invandringen fortsätter i denna takt?
Anser SD att det finns islamisk extremism i Sverige?
Anser SD att svensk kultur är mer utvecklad än t ex iransk kultur?
Innebär ?stoppa massinvandringen? stopp för ALL form av invandring? Om nej, vilka invandrare skall tillåtas inträda i Svergie och vem skall bedöma detta?
Hur ser SD på globaliseringen som pågår i världen och hur kan Sverige bli framgångsrika i den globala marknaden?
Vad anser SD är grunden för Sveriges ekonomiska problem?
Läs gärna mitt inlägg "http://immigrationssamtal.wordpress.com/2007/08/19/4-vanforestallning/" jag utvecklar saken utförligare.

2007-08-20 @ 23:56:11
URL: http://immigrationssamtal.wordpress.com
Postat av: Rasmus

En annan del av lösningen är att demokratin blir mer kommunal och regional, inte bara ekonomin. Möjligheten att utlysa extra val är givetvis bara en liten del i en sådan omvälvning!

2007-08-21 @ 21:05:19
URL: http://rasmus-blogg.blogspot.com
Postat av: Joakim Hörsing

Håller med!
OCh det var det jag menade med att politiken måste krypa närmare medborgarna.

2007-08-21 @ 23:24:55
Postat av: Jorma

Tror SD att Sverige kan bli en muslimsk stat om invandringen fortsätter i denna takt? Svar JA inom åskådlig tid.

Anser SD att det finns islamisk extremism i Sverige?
Svar JA, vi åtskilliga Svenska terrorister sittandes i diverse fängelser, detta gick att läsa senast nu i veckan i dom större medierna!

Anser SD att svensk kultur är mer utvecklad än t ex iransk kultur? Svar NEJ Iransk kultur är mer utvecklad i Iran. Kan du förövrigt definiera vad Iransk kultur är så jag kan förstå vad Svensk kultur får lov att vara?

Innebär ?stoppa massinvandringen? stopp för ALL form av invandring? Svar NEJ vi ska fortsättningsvis följa alla åtaganden som vi och alla andra demokratier har skrivit under hos FN. Vilket vi definitivt ej gör idag. Sverige har ensamt tagit emot lika många Irakiska flyktingar som öriga EU + USA och Kanada. Detta säger en hel del om vad SD vill.

Om nej, vilka invandrare skall tillåtas inträda i Svergie och vem skall bedöma detta? Svar Flyktingar! bedömningen ska skötas utav vederbörande myndighet som dessa ärenden anbelangar.

Hur ser SD på globaliseringen som pågår i världen och hur kan Sverige bli framgångsrika i den globala marknaden? Svar Vi är redan mycket framgångsrika, globalisering är bra såvida det inte förstör ett lands folk till fördel för ett annat. Vi kan hjälpa oerhört många fler människor på plats eller i dess närhet för varje enskild individ som kommer hit. Att bli framgångsrika i globaliseringen är genom att synas och verka ute i just det globala, dvs inte ta hit globaliteten till landet.

Vad anser SD är grunden för Sveriges ekonomiska problem? Svar Världens högsta massinvandring per capita. Företagsflykt, 12 års vanstyre under vänsterregimen (blåvänstern) och nu övertaget utav rödhögern som fortsätter vansinnet.

Ska tillägga att jag förespråkar ej SD utan är endast en fd sosse som blivit SD:are sen 2 val tillbaka. Svaren är mina personliga tycken men delas utav många även utanför den Sverigedemokratiska väljarkåren har jag fått erfara.

Mvh Jorma Lindgren

2007-11-17 @ 00:26:59
URL: http://jormas-sd-blogg.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0