Sunt med höga matpriser

DN ekonomi låter meddela att vi har stigande matpriser att vänta i höst. De främsta faktorerna är högre priser på spannmål och råmjölk. Så vitt jag förstått är höjning på spannmål en internationell företeelse, medan priset på råmjölk handlar om höjda ersättningar till våra svenska bönder.

I ett avseende är det bra med höjda matpriser.

På sin mest generella nivå är kraftiga ökningar av priser inget som jag tycker är eftersträvansvärt. Hög inflation leder till osäkerhet och otrygghet både för företag och privatpersoner.

Inte heller kan man säga att en viss höjning, som denna, av matpriserna skulle vara något bra i sig.

MEN.

Ur ekologisk synvinkel vore det mycket bra om produktionen av livsmedel i så stor utsträckning som möjligt vore inte bara inhemsk utan ocså lokalt producerad. En "ineffektivare" småskalig produktion kostar naturligtvis mer och därmed kommer vi vara tvungna att betala mer för våra livsmedel. Det är bra i sig men minskar också köputrymmet för miljövidriga varor.

På det hela taget kan det alltså vara sunt med höga matpriser!

Andra bloggar intressant om: matpriser, inflation, ekonomi, jordbruk

Kommentarer
Postat av: Francisco d'Anconia

Det bästa vore egentligen om alla människor levde på svältgränsen, det skulle inte slita på naturen och folk skulle inte heller behöva jobba så värst mycket. Jag tycker att vi ska införa regler som säger att varje individ max får överleva, inte mer än så. Den som jobbar mer än så och skaffar sig större rikedomar måste straffas.

2007-08-18 @ 18:18:36
URL: http://www.whoisjohngalt.se
Postat av: Joakim Hörsing

HaHa, det var roligt skrivet!
OCh ett klockrent retoriskt knep att idiotförklara sin motståndare.
Nåväl ingen går väl på en sådan enkel....

2007-08-18 @ 19:05:46
Postat av: Ebbe

De som gör av med mest pengar på basvaror är alltid familjer, själv önskar jag ännu lägre matpriser. Det är inte kul för en småbarnsfamilj att få ännu högre utgifter.

2007-08-18 @ 21:45:44
Postat av: Joakim Hörsing

Jodå, jag har själv 3 barn varav en tonåring, så visst kommer man drabbas. I synnerhet om man så gott det går försöker köpa ekologiskt. Jag tänker mig dock att i ett samhälle som producerar mer lokalt uppstår fler möjlighetet till kreativa lösningar där man kan hjälpa varandra med olika tjänster. Social ekonomi tror jag måste bli ett framtidskoncept

2007-08-18 @ 21:56:02
Postat av: Nätkollen

Hej!
Du citeras i veckans Nätkollen hos Agenda!
Nätkollen är Agendas förlängda arm på Internet. Här bevakar vi de just nu mest debatterade frågorna bland såväl bloggare som ledarskribenter och andra debattörer: vilka olika aspekter av en aktuell fråga eller händelse dryftas? Vem tycker vad, vem håller med och vem säger emot?
Den här veckan tar Nätkollen upp de höjda matpriserna. Du är en av dem som citeras i artikeln. Gå in och läs mer på http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=73339&a=897851&lid=puff_897851&lpos=lasMer nu med en gång!
Sveriges Televisions fördjupande samhällsprogram Agenda med programledare Karin Hübinette är i höst tillbaka med 17 nya program. Varje söndag 21.15 i SVT 1 med start 26 augusti. Vårt mål är att utifrån er tittares perspektiv ge kunskap, förklara olika sammanhang och analysera de viktigaste händelserna under veckan som gått och under veckan som kommer i såväl Sverige som runt om i världen.
På vår webbplats, www.svt.se/agenda, publicerar vi materialet som inte fick plats i tv-sändningen. I våra forum kan du tillsammans med många andra enkelt diskutera och debattera de ämnen som vi tar upp och i Nätkollen bevakar vi vad som florerar i bloggosfären och på andra arenor på nätet.
Surfa in på sidan och ta en titt själv!

2007-08-31 @ 15:52:47
URL: http://www.svt.se/agenda

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0